1. Home
 2. Kennisbank
 3. Veiligheid
 4. Brute-force aanvallen

Brute-force aanvallen

Een brute-force aanval is een methode om website, webwinkels, maar ook ander software te hacken. Een hacker maakt hierbij gebruik van software om gebruikersnamen en wachtwoorden te raden.
De software die gebruikt wordt voor brute-force aanvallen maakt gebruik van (veel) rekenkracht om in korte tijd gigantische hoeveelheden combinaties gebruikersnamen en wachtwoorden te raden. Dit kunnen enkele duizenden (!) per seconde zijn.

Brute-force aanval voorkomen

Gelukkig zijn er op voorhand een aantal dingen die je kunt doen om brute-force aanvallen te voorkomen;

 • Login link aanpassenMaak je gebruik van bijvoorbeeld WordPress of een ander CMS. Pas dan de login link van je beheerdersgedeelte (backend) aan. Hackers maken namelijk vaak gebruik van de standaard login url. Als deze niet in gebruik is, haakt een hacker vaak al af.
 • Gebruik geen standaard gebruikersnamen
  Maak gebruik van een unieke gebruikersnaam. Probeer dus namen als “admin”, “beheerder”, etc. te voorkomen. Als een hacker de gebruikersnaam weet, zijn ze al op de helft.
 • Maak een moeilijk wachtwoord
  Je wilt natuurlijk zelf een makkelijk wachtwoord. En hackers willen dit ook. Om hackers geen plezier te doen, maak je een moeilijk wachtwoord. Sla wachtwoord op in een wachtwoord kluis. Zo raak je ze niet kwijt.
 • Maakt gebruik van 2FA
  2FA betekend “tweestap verificatie”. Hiermee moet je (vaak) via je telefoon een extra code invullen. Zelfs wanneer een gebruikersnaam en wachtwoord dan geraden zijn, moet er nog een code worden ingevuld.
  Wil je dit voor je WordPress website aan zetten? Neem dan contact met ons op.
Heeft deze uitleg je geholpen? Ja Nee

Stuur ons een bericht